Συχνές Ερωτήσεις

Πανίδου Μινώα - Καλλιόπη

Ψυχολόγος - Ψυχαναλύτρια

Τι είναι η Ψυχανάλυση;

Ψυχανάλυση είναι ο γνωστικός κλάδος ο οποίος ιδρύθηκε από τον Φρόυντ και περιλαμβάνει, όπως γράφει και ο ιδρυτής του, τρία επίπεδα:

Α) Μια μέθοδο διερεύνησης, η οποία συνίσταται κατά βάση στην ανάδειξη της ασυνείδητης σημασίας των λόγων, των πράξεων και των προϊόντων της φαντασίας (ονείρων φαντασιώσεων, παραληρημάτων) του ατόμου. Η μέθοδος στηρίζεται κυρίως στους ελεύθερους συνειρμούς του ατόμου, οι οποίοι εγγυώνται την εγκυρότητα της ερμηνείας. Η ψυχαναλυτική ερμηνεία μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες ανθρώπινες παραγωγές, για της οποίες δεν διαθέτουμε ελεύθερους συνειρμούς.

Β) Μια μέθοδος ψυχοθεραπείας, η οποία στηρίζεται στην εν λόγω διερεύνηση και συγκεκριμενοποιείται με την ελεγχόμενη ερμηνεία της ‘αντίστασης’, της ‘μεταβίβασης’ και της ‘επιθυμίας’.

Γ) Ένα σύνολο ψυχολογικών και ψυχοπαθολογικών θεωριών, οι οποίες συνιστούν τη συστηματοποίηση των ευρημάτων της ψυχαναλυτικής μεθόδου, διερεύνησης και θεραπείας. (Laplance και J.B.Pontalis, 1986)

Πρωταρχικό μέλημα του αναλυτή είναι να ακούει χωρίς να κρίνει, να διακόπτει και να παρεμβαίνει. Όπου χρειάζεται προτείνει ερμηνείες, στις οποίες υπάρχει η ενεργή συμμετοχή του αναλυόμενου.

Η ψυχανάλυση είναι ένας τεράστιος κόσμος, αλλά για εμένα, αν έπρεπε να την περιγραψω απλά, από την πλευρά του αναλυτή ειναι σαν μια αποκατάσταση ενός ζωντανου εργου τεχνης, που παράλληλα αλλάζει και από μόνο του και μεταμορφώνεται.

Που απευθύνεται η Ψυχανάλυση;

Μερικές φορές, η ζωή μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις κρίσεως, που είναι δύσκολο να τις αντέξουμε με τους παρόντες μηχανισμούς άμυνας. Σ ’αυτή τη διαδικασία, εκτός από την ψυχολογική στήριξη, ο αναλυόμενος θα μάθει πώς λειτουργεί σαν άνθρωπος, θα ανακαλύψει και θα κρατήσει και άλλους μηχανισμούς άμυνας, που θα του χρησιμέψουν για την υπόλοιπη ζωή του.

Απευθύνεται σε ανθρώπους που θα ήθελαν για ένα διάστημα έναν σύμμαχο στις δυσκολίες της ζωής, σε μια διαδικασία που θα τους βοηθήσει να επουλώσουν προηγούμενα τραύματα, να δυναμώσουν εσωτερικά και να απολαύσουν την υπόλοιπη πορεία της ζωής τους, κερδίζοντας μακροχρόνιο όφελος. Μπορούν όλοι να ωφεληθούν από μερικές συνεδρίες, αλλά για να υπάρξουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα πιστεύω πως χρειάζεται ο αναλυόμενος να έχει ήδη αρχίσει να αναρωτιέται τι συμβαίνει μέσα του. Να έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της εσωτερικής αναζήτησης. Να έχει εσωτερικό κίνητρο στην αναζήτηση της αλήθειας του, αναλυτική ικανότητα, καθώς και ένα επίπεδο εσωτερικής δομής που να επιτρέπει στο ‘εγώ’ να παρατηρεί τον εαυτό του.

Προσωπικά, δεν μπορώ να δουλέψω με ανθρώπους που έχουν Ναρκισιστική Διαταραχή Προσωπικότητας ή Σχιζοφρένεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται εκτίμηση, ενημέρωση και παραπομπή.

Τι είναι το Θεραπευτικό Συμβόλαιο

Το Θεραπευτικό Συμβόλαιο είναι μια σειρά μέτρων που αφορούν κυρίως την προστασία του αναλυόμενου. Αναφέρεται από τον αναλυτή στη δεύτερη ή το πολύ στην τρίτη συνεδρία. Μέσα σε αυτό συμφωνούνται θέματα που σχετίζονται κυρίως με τη δομή των συνεδριών. Συναποφασίζονται από κοινού με τον αναλυόμενο, ο οποίος μπορεί επίσης να προτείνει αλλαγές ή μέτρα. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω, τα οποία ισχύουν στο παρόν γραφείο με την παρούσα ψυχαναλύτρια.

Το απόρρητο είναι το Α και το Ω. Δεν βγαίνει τίποτα από το γραφείο. Είμαστε μόνοι μας στον χώρο. Δεν θα υπάρχει κανείς ούτε στην αίθουσα αναμονής. Υπάρχει επαρκής χρόνος ανάμεσα στις συνεδρίες για να μην συναντώνται οι αναλυόμενοι και συνεπώς, να υπάρχει το απόρρητο και μεταξύ τους.

Η θεραπευτική μας σχέση αρχίζει και τελειώνει εδώ. Δεν έχουμε κανενός είδους σχέση εκτός γραφείου.

Δεν υπάρχουν τηλέφωνα, από την πλευρά του αναλυτή στον χώρο της συνεδρίας. Η ψυχαναλύτρια δεν σηκώνει τηλέφωνα ή θυροτηλέφωνα. Είναι 50 λεπτά αφιερωμένα στον αναλυόμενο.

Η ψυχαναλύτρια με κανένα τρόπο δεν αγγίζει το σώμα ή τα προσωπικά αντικείμενα του αναλυόμενου.

Αν ακυρώσει η ψυχαναλύτρια συνεδρία την ίδια ή την προηγούμενη μέρα, η συνεδρία αναπληρώνεται και παρέχεται δωρεάν στον αναλυόμενο.

Προσωπικά, όλα αυτά το χρόνια, έχω ακούσει διάφορες παρατυπίες από ψυχολόγους, σύμβουλους ψυχικής υγείας ή και ψυχαναλυτές με ή χωρίς πτυχίο ψυχολόγου (γιατί δεν είναι απαραίτητο και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος), που μπορεί να είναι τραυματικές για την ψυχική υγεία του αναλυόμενου.

Εδώ, η ψυχική και σωματική ασφάλεια του αναλυόμενου είναι έννοιες αδιαπραγμάτευτες.

 

Υπάρχει κώδικας δεοντολογίας στους ψυχολόγους;

Ναι, υπάρχει Κώδικας Δεοντολογίας και διαφυλάσσει την προστασία του αναλυόμενου και τη σωστή λειτουργία της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Γιατί να προτιμήσω την ψυχανάλυση και όχι κάποια άλλη μέθοδο;

Η Ψυχανάλυση θεωρείται από τις καλύτερες μεθόδους απάλυνσης του ψυχικού πόνου και θεραπείας των ψυχικών συμπτωμάτων. Μπορεί να θεωρηθεί επένδυση, διότι τα αποτελεσματά της που διαρκούν στον χρόνο. Υπάρχουν μέθοδοι που πραγματικά δείχνουν να λειτουργούν ως προς τα επιφανειακά συμπτώματα. Όμως, π.χ. μέσω του Displacement, το σύμπτωμα μπορεί να αλλάξει μορφή. Να σταματήσει να ταλαιπωρεί με τη μορφή που είχε και να ταλαιπωρήσει με άλλον τρόπο. Η βασική διαφορά αυτής της θεραπείας είναι ότι ψάχνει και χτυπάει την αιτία των προβλημάτων και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και να βελτιώσει συνολικά την ποιότητας της ζωής του ανθρώπου.

Στην ψυχανάλυση, σιγά σιγά και με τις κατάλληλες τεχνικές, αναλυόμενος και αναλυτής συνεργάζονται για να φτάσουν και να εξαλείψουν τη ρίζα του προβλήματος.

Είναι μια διαδικασία, μια εμπειρία, που μπορεί να γίνει απολαυστική, αλλά και δύσκολη, με οφέλη που κρατούν μετά το τέλος της, σε βάθος χρόνου.

Λειτουργούσε το γραφείο εν μέσω Covid-19;

Ναι, το γραφείο δε σταμάτησε να λειτουργεί. Στην αρχή οι συνεδρίες πραγματοποιούνταν κυρίως διαδικτυακά. Στη συνέχεια, πραγματοποιούνταν και διά ζώσης, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Παρέχονται κατ' οίκον συνεδρίες;

Όχι, δεν παρέχονται κατ’ οίκον συνεδρίες.

Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Επικοινωνήστε μαζί τηλεφωνικά ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο