Για Ραντεβού καλέστε μας στο 2310288198 / 6932 532188

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΠΑΝΙΔΟΥ - ΜΙΝΩΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Σε ένα μοντέρνο και φιλόξενο χώρο, η ψυχολόγος Πανίδου - Μινώα Καλλιόπη στη Θεσσαλονίκη σας προσφέρει τις υπηρεσίες της, με γνώμονα την αγάπη της για τον άνθρωπο. 

Κρίσεις Πανικού

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο DSM-5, το νεότερο DSM της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης, οι κρίσεις πανικου ορίζονται ως:

Ένα απότομο ξέσπασμα έντονου φόβου ή έντονης δυσφορίας που κορυφώνεται μέσα σε λίγα λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων συμβαίνει ένας συγκεκριμένος αριθμός ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα.

1. Αίσθημα παλμών, καρδιά που 'σφυροκοπά', ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού.

2.Εφίδρωση.

3. Τρεμούλα ή έντονος τρόμος.

4. Αίσθημα λαχανιάσματος ή ασφυξίας.

5. Αίσθημα πνιγμονής.

6. Πόνος ή δυσφορία στο θώρακα.

7. Ναυτία ή κοιλιακή ενόχληση.

8. Αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή τάσης για λιποθυμία.

9. Ρίγη ή αίσθημα ζέστης.

10. Παραισθησίες (μούδιασμα ή μυρμηγκιάσματα).

11 Αποπραγματοποίηση (αισθήματα μη πραγματικού) ή αποπροσωποποίηση (αίσθημα απόσπασης από τον ίδιο τον εαυτό).

12. Φόβος απώλειας του ελέγχου ή επερχόμενης τρέλας.

13. Φόβος θανάτου.
Μπορούν όλοι να κάνουν ψυχανάλυση;

Μπορούν όλοι να ωφεληθούν από μερικές συνεδρίες, αλλά για να υπάρξουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα πιστεύω πως χρειάζεται ο αναλυόμενος να έχει κίνητρο στην αναζήτηση της αλήθειας του, αναλυτική ικανότητα, καθώς και ένα επίπεδο εσωτερικής δομής που να επιτρέπει στο 'εγώ' να παρατηρεί τον εαυτό του. Προσωπικά, δεν μπορώ να δουλέψω με ανθρώπους που έχουν Ναρκισιστική Διαταραχή Προσωπικότητας ή Σχιζοφρένεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται εκτίμηση, ενημέρωση και παραπομπή.

Ιδεοψυχαναγκαστική, Διαταραχή (OCD) 

Είναι μια αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες ενοχλητικές σκέψεις (ιδεοληψίες)/(ψυχαναγκασμοί) και προκαλεί έντονη δυσφορία. Αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.
Συμπτώματα της ΙΔΨ μπορεί να είναι ιδεοληψίες, επαναλαμβανόμενες και επίμονες σκέψεις και ψυχαναγκασμοί. Επαναλαμβανόμενες δηλαδή συμπεριφορές όπως για παράδειγμα πλύσιμο χεριών, τακτοποίηση, έλεγχος ή νοητικές δράσεις όπως προσευχή, μέτρημα, σιωπηλή επανάληψη λέξεων.
Παραδείγματα ιδεοληψιών και ψυχαναγκασμών είναι η ανησυχία της μόλυνσης, της ασφάλειας/ζημιάς, των ακούσιων επιθετικών πράξεων, η αποδεκτές σεξουαλικές ή θρησκευτικές σκέψεις και η ανάγκη για συμμετρία ή ακρίβεια.Θέματα ταυτότητας φύλου - Αποδοχή Ομοφυλοφιλίας

Η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ψυχιατρική διαταραχή από το 1973, από τον Αμερικανικό σύνδεσμο ψυχιατρικής (APA). Η έννοια του φύλου δεν προσδιορίζεται πια μόνο γενετικά. Δυστυχώς, το κοινωνικό περιβάλλον δεν φαίνεται να το έχει καταλάβει ακόμα και δημιουργεί πολλά προβλήματα στις ζωές των ανθρώπων, στο ονομα την 'κανονικότητας'. Στις συνεδρίες προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τη ζημιά που έχει γίνει και να περάσει όσο γίνεται πιο ομαλά ο άνθρωπος στην αποδοχή της όποιας σεξουαλικής ταυτότητας νιώθει. 

Ενδοοικογενειακή βία

Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να επηρεάσει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και μορφωτικά επίπεδα.
Κύριες μορφές κακοποίησης:
  • Συναισθηματική κακοποίηση: Ενοχές, απομόνωση, εκμετάλλευση, υποτίμηση
  • Λεκτική κακοποίηση (εκφοβισμοί, απειλές) 
  • Σωματική κακοποίηση (Σωματική βία, bullying)
  • Σεξουαλική κακοποίηση (Παρενόχληση, βιασμός) 
  • Στερηση/Παραμέληση (Οικονομική, συναισθηματική, μη κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης)

Σχολικός Εκφοβισμός (Bullying) 

Είναι μία επιθετική συμπεριφορά σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική. Εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα, στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκοπός είναι η επιβολή και η πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στο άτομο.

  • Σωματικός εκφοβισμός είναι τα χτυπήματα, τα σπρωξίματα
  • Λεκτικός εκφοβισμός είναι η κοροϊδία, οι διακρίσεις
  • Κοινωνικός εκφοβισμός είναι η διάδοση φημών
  • Eκφοβισμός μέσω διαδικτύου​​​​​​​